Mass of Mind – Expo

EN

I’m glad to welcome you all to the opening of my first solo show. An overview of paintings I made during the last year, including some very recent work.

The opening will take place on June 3rd, 2019 at 2 P.M. in the Sint-Amandus chapel on Campo Santo (Visitatiestraat 2, 9040 Sint-Amandsberg).

The paintings will be on show until Sunday July, 14th and can be seen during following opening hours:

Saturday & Sunday 11AM-6PM / Wednesday, Thursday & Friday 10:30AM-1:30PM – 2PM-7PM / Closed on Mondays and Tuesdays / Private appointment: call +32 477 28 21 27

NL

Ik verwelkom jullie van ganser harte op de opening van mijn eerste solo-tentoonstelling. Een overzicht van schilderijen uit het afgelopen jaar, aangevuld met mijn recentste werk.

De vernissage gaat door op 30 juni 2019 om 14u in de Sint-Amanduskapel op Campo Santo (Visitatiestraat 2, Sint-Amandsberg)

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 14 juli 2019 en kan op volgende momenten bezocht worden:

Zaterdag en Zondag van 11:00–18:00
Woensdag, donderdag, vrijdag van 10:30–13:30 en van 14u-19u
(Gesloten op maandag en dinsdag – Bezoek op afspraak mogelijk: bel 0477/28 21 27)

Verkoop tekeningen Angéline Catteeuw 2018

Charcoal on paper, 60x80cm, 2018

Om 2018 op een mooie manier af te ronden, ruimte te maken voor nieuw werk en naar aanloop van 2 aankomende tentoonstellingen in 2019, organiseer ik een eenmalige verkoop van tekeningen (en ook enkele schilderijen) bij mij thuis.

Alle formaten, van postkaart tot en met A1 (+/- 60x85cm)

Iedereen is welkom om vrijblijvend een kijkje te komen nemen. Even bijpraten en een glaasje horen er bij!

Zondag 16 december 2018 van 10u tot 17u
Jos Verdegemstraat 42 – 9040 Sint-Amandsberg

Klik hier om door te gaan naar het Facebook-event!


Beeldenschat

angelinecatteeuw_1001.jpg

Ik wil een broer. Niet om het even welke broer. Ik wil mijn broer terug die ik vorige maandag verloren ben. Hij heeft twee jaar gevochten als een leeuw tegen een zeldzame en agressieve vorm van kanker.

Voor de eerste keer in mijn leven heb ik bewust een gebeurtenis verwerkt in mijn schilderijen en collages. Het voelde vreemd. Normaal werk ik spontaan, met emotie, maar zonder vooropgesteld doel. Maar de confrontatie met de onmacht en het verdriet heeft onwillekeurig een uitlaatklep gevonden in mijn werk.

Ik werk altijd rechtstreeks naar mijn gevoel. Hoe meer ik werk, hoe meer ik ervaar dat ik een ‘woordenschat aan beelden’ aan het ontwikkelen ben. Een echte taal. Hoe is het mogelijk dat in een cultuur die zo gericht is op het visuele, het woord beeldenschat niet bestaat? (Serieus, ik heb de online Van Dale gecheckt! Beeldtaal bestaat dan weer wel.)

Wanneer ik schilder, teken of collages maak, hanteer ik beelden uit mijn geheugen en combineer ze met nieuwe vormen die ik haal uit mijn verzamelde inspiratie (lees in deze post meer over het zelf creëren van inspiratie). Net zoals een dichter woorden tegen elkaar afweegt, kies ik voor het meest geschikte beeld of de meest passende ingreep. Ik bedenk een assortiment van mogelijke volgende stappen, en gebruik wat mogelijk kan werken. Elke nieuwe combinatie levert een nieuw, verrassend resultaat op en volgorde, kleur, textuur… alles telt mee voor het uiteindelijke resultaat. Denk aan woorden in dialect, gedeconstrueerd (Paul van Ostaijen comes to mind), enzoverder.

Mijn beeldenschat breidt altijd verder uit, elke dag, bij ieder bezoek aan een tentoonstelling, bij iedere reis, bij ieder boek dat ik lees. Dus ook bij levensveranderende momenten. Het is normaal dat zware gebeurtenissen een blijvende impact hebben op het creatieve werk. Niet vrijwillig, maar dwingend.

Alles is een oneindig proces van bijleren, uitdeinen, registreren. Het is daarom niet makkelijk, maar is er iets boeiender?

Angéline

Ik ga hier niet schrijven dat deze post opgedragen is aan mijn broer. Ik put energie uit de onmacht en het verdriet dat ik ervaar, en voel nog veel nadrukkelijker de nood om mij te uiten en creatief werk te produceren. Daarom is vanaf nu elk werk dat ik maak, elke zin die ik schrijf en elke overwinning op mezelf opgedragen aan mijn broer, Fabien Catteeuw.